Een vastgelopen koord vervangen

Leer hoe je een geknapt of gebroken koord kunt repareren of vervangen.

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Waardoor kan het koord breken?

Je koord kan breken als...

• een dier erop heeft gekauwd

• er grote kracht op is uitgeoefend. Dit kan gebeuren als...

• de deur vast komt te zitten in de rails en het apparaat blijft proberen de deur op te tillen

• iemand de deur probeert te forceren om te sluiten terwijl de motor de deur openhoudt

Hoe kun je het oplossen?

Er wordt vrij veel koord in je unit geïnstalleerd, dus het is mogelijk dat je genoeg over hebt om er wat extra uit te laten en het opnieuw aan je deur vast te maken.

Klik op een van de onderstaande inklapbare opties om te leren hoe je dit doet.

Mark-4 modellen

Er zijn twee manieren om extra koord uit je mark-4 model te laten lopen. De ene manier is met de hand, de andere manier is tijdens een kalibratie.

• Met de hand:

1. Haal het apparaat uit het hok en plaats het op een vlakke ondergrond

2. Schroef de beugel die de motor en spindel vasthoudt los en verwijder deze

3. Til de motor en de spindel er iets uit

4. Wikkel wat koord af, zoveel als je nodig hebt om bij de deur te komen, en wat overtollig koord voor het leggen van de knoop; we raden minstens 15 centimeter aan

(Zorg ervoor dat u niet bij de knoop komt die het koord aan de spindel vasthoudt, omdat dit ervoor kan zorgen dat het koord in de verkeerde richting wordt teruggespoeld)

5. Plaats de motor en de spindel terug en plaats vervolgens de beugel weer terug

6. Knoop het koord weer aan de deur vast

• In een kalibratie:

1. Navigeer naar "Deur Kalibratie"

2. Houd het koord vast zodat er enige spanning op staat (maar trek er niet aan)

3. Wanneer het apparaat je vraagt om op de omhoog-knop of de omlaag-knop te drukken om de deur te bewegen, houd dan de omlaag-knop ingedrukt totdat je genoeg koord hebt losgelaten om het weer aan de deur vast te maken (zorg ervoor dat je niet bij de knoop komt die het koord aan de spindel vasthoudt, omdat het koord dan in de verkeerde richting kan worden teruggespoeld)

4. Knoop het koord vast aan de deur

5. Voer dan de kalibratie uit en vergeet niet om eerst de positie Open in te stellen.

Lees ons artikel "Hulp bij kalibratie" voor hulp bij het kalibreren van je apparaat.

Mark-5 Modellen

Volg deze instructies om extra koord uit je mark-5 model te laten lopen

1. Blader naar "Overige Instell." en selecteer deze optie met de menuknop

2. Blader vervolgens naar "Motion Control" en gebruik de menuknop om deze optie te selecteren

3. Houd het uiteinde van het koord vast om de spanning vast te houden

4. Druk op de knop omlaag en houd deze ingedrukt totdat je genoeg koord hebt losgelaten (zorg ervoor dat je niet bij de knoop komt die het koord aan de spindel vasthoudt, omdat dit ervoor kan zorgen dat het koord in de verkeerde richting wordt teruggespoeld)

5. Knoop het koord vast aan de deur

6. Druk op de middelste knop om "Motion Control" af te sluiten

7. Nu kunt u een nieuwe kalibratie uitvoeren

Als het koord erg hoog is gebroken en niet meer door het interne mechanisme loopt, moet u de onderstaande instructies volgen om het opnieuw in te rijgen:

1. Haal het apparaat uit het hok en plaats het op een vlakke ondergrond.

2. Verwijder de vier omcirkelde schroeven in de onderstaande afbeelding

3. Verwijder de beugel die het interne mechanisme bedekt

4. Til de motor en de spindel op en rol een flink stuk van het koord af

5. Rijg het uiteinde van het koord door de gaten in het eerste blauwe stuk. (Zorg ervoor dat het koord aan de linkerkant van het grijs omcirkelde stuk blijft in plaats van er bovenop te zitten).

6. Rijg het koord door het tweede gat

7. Zet de motor terug op zijn plaats en trek het koord erdoor, zorg ervoor dat het koord in de juiste positie blijft

8. Check that the two springs and the blue piece on the left spindle disc are still in place. Then you can screw the bracket back on top of the internal mechanism.

9. Nu kunt u het apparaat weer op het hok monteren en een nieuwe kalibratie uitvoeren.

Wat als er niet genoeg koord over is en je meer nodig hebt?

Het koord dat in onze apparaten wordt gebruikt is 1,5 mm wit nylon koord. Er zit 1,5 m koord in het apparaat.

Als je in het Verenigd Koninkrijk bent, kun je een vervangend nylon koord van 1,5 m rechtstreeks bij de klantenservice kopen.

Helaas kun je buiten het Verenigd Koninkrijk geen vervangend koord van ons team kopen. Nylon koord van 1,5 mm kan echter in veel hobby- en bouwmarkten worden gekocht.

Klik op een van de onderstaande inklapbare opties voor begeleiding bij het installeren van nieuw koord in uw apparaat.

Mark-4 Modellen

Het installeren van een nieuwe lengte koord in uw mark-4 eenheid is een eenvoudig en simpel proces.

1. Haal het apparaat uit het hok en plaats het op een vlakke ondergrond

2. Schroef de beugel die de motor en spindel vasthoudt los en verwijder deze

3. Til de motor en spindel er iets uit

4. Wikkel het koord dat nog op de spindel zit af en maak de knoop los die het koord op zijn plaats houdt.

5. Maak het uiteinde van het nieuwe koord met een dubbele knoop vast aan de spindel

6. Wind het koord weer op en zorg ervoor dat het in de juiste richting loopt. Zie de foto hieronder om te controleren of je het in de juiste richting hebt opgewonden:

7. Rijg het koord door het gat aan de onderkant van het apparaat

8. Plaats de motor en de spindel terug

9. Plaats de beugel terug en draai alle vier de schroeven weer vast

10. Nu kun je het apparaat weer op je hok monteren en een nieuwe kalibratie uitvoeren.

Mark-5 Modellen

Mark-5 modellen hebben een mechanisme aan de binnenkant waar het koord doorheen moet, dus het is vrij lastig om het koord te vervangen. Volg de onderstaande instructies.

1. Haal het apparaat uit het hok en plaats het op een vlakke ondergrond.

2. Verwijder de vier omcirkelde schroeven in de onderstaande afbeelding

3. Verwijder de beugel die het interne mechanisme bedekt

4. Til de motor en de spindel iets op. Wikkel het koord dat nog op de spindel zit af en maak de knoop los die het op zijn plaats houdt

5. Bind het uiteinde van de nieuwe lengte koord met een dubbele knoop aan de spindel.

6. Wind het koord weer op en zorg ervoor dat het in de juiste richting loopt. Zie onderstaande foto om er zeker van te zijn dat je het in de juiste richting hebt opgewonden.

7. Rijg het uiteinde van het koord door het gat in het eerste blauwe stuk. (Zorg ervoor dat het koord aan de linkerkant van het grijs omcirkelde stuk blijft in plaats van er bovenop te zitten).

8. Rijg het koord door het tweede gat

9. Zet de motor terug op zijn plaats en trek het koord erdoor, zorg ervoor dat het koord in de juiste positie blijft

10. Controleer of de twee veren en het blauwe stuk op de linker spindelschijf nog op hun plaats zitten. Daarna kun je de beugel weer op het interne mechanisme schroeven.

11. Nu kun je het apparaat weer op je hok monteren en een nieuwe kalibratie uitvoeren.